“Een zakelijk blog? Waarom zouden wij daaraan beginnen? Niemand zit toch te wachten op mijn schrijfsels?” Het zijn de gebruikelijke reacties wanneer je term blog laat vallen. En toch is de houding over zakelijk bloggen anders dan een paar jaar geleden, toen bloggen meer voor onderwerpen als lifestyle, reizen en wonen werd ingezet. “Kun je mij argumenten geven waarom we zakelijk zouden gaan bloggen?"
'Traditionele’ marketing (zoals advertenties of direct mailings) sluiten niet meer goed aan bij de behoefte van je klant. Niemand zit te wachten op reclame van jullie bedrijf en welke diensten of producten je levert.
Klanten zoeken iedere dag naar oplossingen voor vragen. En dit doen ze vooral online. Zorg er daarom voor dat je gevonden wordt met relevante informatie. Dat kun je bijvoorbeeld doen door kennis te laten delen. Of door te laten zien wie de mensen zijn die bij jouw bedrijf of organisatie werken en wat hun drijfveren zijn. Een blog is een uitstekend middel om de specialistische kennis waar klanten naar op zoek zijn te etaleren.
'Je denkt toch niet dat klanten speciaal naar onze site gaan om een blog te lezen?'. Dat is inderdaad zo. Er zijn namelijk maar weinig bezoekers die spontaan je blog op jullie website gaan lezen. Maar geef je antwoorden op vragen die bij je klanten spelen? Dan is de kans groot dat je wel in beeld komt. Bijvoorbeeld via zoekmachines of social media. Daar worden vragen gesteld waar specialisten antwoord op kunnen geven. Zo'n blog is ook heel waardevol voor de verkoopafdeling. Zij kunnen heel gericht informatie sturen naar een (potentiële) klant.
Met een zakelijk blog werk je direct aan je kennisleiderschap doordat je relevante kennis weggeeft. En wanneer je dit goed doet, dan kom je in het hoofd van de klant. En die weet jou te vinden op het moment dat hij of zij een product of dienst nodig heeft.
De traditionele denkwijze is: je hebt een product of een dienst ontwikkeld en ‘dat moet naar de markt gebracht worden’. Maar waarschijnlijk zit je doelgroep helemaal niet op de boodschap van je product te wachten. In plaats daarvan kun je beter inhoudelijke en inspirerende kennis weggeven, waarmee je de vraag van de klant centraal stelt. En niet je product.
De waardevolle informatie die in een blog staat zit niet bij de afdeling marketing, maar bij de specialisten van een bedrijf. Een blog kan kennis van het product of een dienst inhouden, maar kan ook geschreven worden vanuit de passie voor het beroep: de drijfveer van een medewerker. Een blog zorgt ervoor dat medewerkers zichzelf als een expert kunnen laten zien. Daarmee laten ze automatisch het bedrijf waar ze werken opvallen.
'Maar hoe weet ik naar welke informatie een klant op zoek is?' Daar kun je heel makkelijk en snel achterkomen. Bijvoorbeeld om collega’s die veel contact met klanten hebben te laten noteren welke vragen zij dagelijks krijgen. Ook kun je online zelf zoeken naar welke onderwerpen en thema’s veel gezocht wordt. Zoekopdrachten op je website, in Google Trends en social media geven je een goed beeld. Een ander handig hulpmiddel is answerthepublic, waar je de veelgestelde vragen die in Google worden ingetypt ziet.
Het gaat voor bijna iedere website op: de missie en de visie van een bedrijf worden niet heel vaak gelezen. Dit in tegenstelling tot de ‘over ons’ pagina, die wel vaak wordt bekeken. Daarop kun je al wat informatie weggeven, het liefst in de vorm van een inspirerend verhaal (storytelling). Jullie bedrijf wordt gevormd door de mensen die er werken. En mensen doen zaken met mensen… Klanten willen graag weten wie het gezicht is achter een bedrijf en welk specialisme en drijfveren ze hebben. En waarom hij of zij bij dit bedrijf werkt om een klant te helpen. Op de contactpagina kun je ook verwijzen naar de blogartikelen van een medewerker. Zo ziet een lezer wat zijn drijfveer is en welke kennis hij heeft. Want uiteindelijk wil je de juiste klanten aantrekken, die jouw bedrijf als een betrouwbare partner zien om een probleem op te lossen of in een behoefte te voorzien.
Wat vind je geloofwaardiger? Een post op een bedrijfsaccount van social media of een post van een medewerker van dat bedrijf? Bedenk dat medewerkers een groot bereik hebben op social media. En door het persoonlijk te maken van berichten komt er meer nadruk te liggen op social in plaats van media. Je hoeft maar een paar lezers aan het denken te zetten of te helpen met je idee. Overigens zijn medewerkers geen zendmasten, die alle boodschappen van een bedrijf plaatsen. Laat ze zelf bepalen welk bericht ze interessant vinden. Daarbij speelt ook mee dat het geautomatiseerd plaatsen van berichten via tools niet beloond wordt door social media. Zij tonen deze berichten aan veel minder mensen.
Wist je dat voordat een klant contact met je opneemt, dat zo’n 70% van het verkooptraject al is gedaan? Je website is meer dan een visitekaartje, die in het oriëntatieproces van je klant vrijwel altijd terugkomt. Bloggen zorgt voor een goede vindbaarheid van je website in de zoekmachines. En een blog zorgt ervoor dat je website actueel is, ook dat waarderen zoekmachines als Google en Bing.
Blogs zijn de brandstof waarmee jullie website verder komt.
'Ik moet iets met social media, maar weet niet zo goed wat.' Herken je die vraag? Natuurlijk kun je je bedrijfsbrochure opknippen en delen op social media. Maar zit je klant daarop te wachten? Wanneer je de waardevolle kennis van een blog deelt via social media, dan laat je zien dat je weet waar een klant naar op zoek is. Bovendien geef je daarmee ook een medewerker een gezicht. Die kan zich profileren met zijn of haar specialisme. Moet je dan alle kennis weggeven? Nee, want een blog is vooral bedoeld om mensen aan het denken te zetten. En in veel branches zijn diensten en oplossingen maatwerk.
Ook voor kleinere bedrijven is bloggen haalbaar en betaalbaar. Het schrijven van een blog kost je tijd, maar dat geldt ook voor het opstellen van bijvoorbeeld een e-mailing of koud bellen met de telefoon. En het allermooiste is: je blog blijft altijd vindbaar. Dag en nacht. Vergelijk dat eens met een Google Ads campagne, waarbij je niet meer vindbaar bent wanneer je budget verbruikt is.
Het plaatsen van blogartikelen op je website kost niet veel tijd en de distributie ervan is gratis social media en eenvoudige e-mailprogramma’s worden kosteloos aangeboden. Wellicht zul je een investering moeten doen voor het aanpassen van de structuur van je website. En voor de ondersteuning en begeleiding door een specialist. Want je blogstrategie heeft veel meer rendement wanneer je dit structureel en met een plan doet.
Je kunt heel goed meten wat de klant interessant vindt om te lezen. Dit kun je zien aan het aantal keren dat je blog bezocht is, maar ook het aantal keren dat een post gedeeld is op social media of wanneer een e-mail met het blogbericht geopend is. Vaak zie je dat een boogartikel eerst kort wordt gescand, waarna het later uitgebreid wordt gelezen. Als je deze informatie verzamelt, kun je de blogs nog beter aan laten sluiten op je bezoekers.
Het doel van een blog is om lezers aan het denken te zetten.
Bloggen houdt je een spiegel voor. Op het moment dat je gaat schrijven, verdiep je je in het vraagstuk van je klant. Je bedenkt welke vragen hij of zij heeft en naar welke oplossingen of besparingen hij op zoek is. Doordat alle medewerkers hiermee actief aan de slag zijn, kunnen zowel medewerkers als het bedrijf zich beter profileren.
Wil je weten hoe je een blog schrijft? Lees dan de infographic 7 handige tips om meer waardevolle blogs te schrijven.
Door samen naar antwoorden te zoeken bij klantvragen en zoekopdrachten ontstaat automatisch meer begrip voor elkaars werkzaamheden. Of het nu gaat om de nieuwste ontwikkelingen, het uitdiepen van een onderzoek of om te bekijken wat de concurrent heeft geschreven. Door te bloggen wordt ook intern nog duidelijker wat iemand doet en wat zijn of haar specilialisme is. Ook het contact tussen binnen en buiten wordt hechter door samen aan een blog te werken.
Een zakelijk blog schrijven kost tijd en moeite. Maar staat het resultaat eenmaal online? Dan overheerst trots. Zeker na de lancering op op social media is het leuk om te volgen wat zo'n blog doet: lezen, interactie of dialoog. Binnen een bedrijf is er altijd wel iemand die een blog wil schrijven. Lukt dat niet? Dan is een interview een handig alternatief om toch kennis en inzichten naar boven te krijgen. Doorkennis weg te geven help je de klant bij zijn kopersreis. Zodat hij jou of jullie weet te vinden als deskundige en betrouwbare partner.
Het koopproces van de klant is veranderd. Daarbij komt dat mensen leveranciers steeds meer selecteren op basis van kennis en vertrouwen. Daarvoor moeten ze je bedrijf en de mensen eerst kennen.
Ben je ervan overtuigd dat bloggen waarde toevoegt aan de strategie van je bedrijf? Wacht dan niet langer. Kijk eens bij je concurrenten of zij al hun kennis delen door te bloggen. Waarschijnlijk niet…
The secret of keeping ahead is getting started.